paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Hallgasd meg, ha hozzád fordul!
2019-04-28
0

Gyakran találkozom munkám során azzal, hogy az ügyfél története így hangzik:  hiába mondtam neki, hogy baj van, szóltam a problémáról, mégsem hallgatott meg, így most már Önnél kötöttünk ki. Gyakran jön erre a válasz, de én meghallgattam.

Gondoltam, hogy ebből a témából párkapcsolati cikket írok, de rájöttem, hogy egymás meghallgatásának hiánya nem csak ezen a területen merülhet fel, hanem bárhol, munkahelyen, barátok között, testvérek között, és családtagok között is.

Nálad biztos célba ért a másik által elmondott információ, vagy csak csöndben maradtál, bólogattál egyet, sőt „aha” válasz is elhagyta szádat? Mi volt a következő pillanatban? Emlékeztél még rá, hogy miről volt szó? Bár lehet, hogy tudod, de mégsem kezdesz el gondolkodni azon, hogy mi lehet az igazság benne, mert saját gondolataiddal vagy elfoglalva. Azonban az is lehet, hogy már az ő szavai hallatán abban a pillanatban jön rá a válaszod.  A megoldás, amit ajánlasz, a te megoldásod! Kicsi az esélye, hogy ő is ezt tenné. A beszélgető partnereknek sokszor csak arra van szüksége, hogy végre kibeszélhesse magát!

Neked pedig egyetlen feladatod van, hogy meghallgasd, hacsak ő mást nem kér tőled.

Milyen is az, amikor jól csinálod?

  • Akkor beszélgessetek, amikor képes vagy arra, hogy csak rá figyelj.
  • Tedd le kezedből a telefont, a távirányítót, vagy bármilyen kütyüt.
  • Figyelj és nézz a szemébe.
  • Amikor mesél, hallgasd meg. Biztos, hogy fog jönni megoldás arra, amit mond, tudom, de engedd el, és figyelj beszélgető partneredre.
  • Ha megakad, de te azt érzed, még van mit mondania, akkor úgy kérdezd, hogy folytathassa.
  • Ha a párodat hallgatod meg, tedd azt szeretettel! Hiszen ő a te párod, aki fontos neked. Ami neki fontos, az neked is! Hiszen a ti életeteket is érinti, ha másképp nem, akkor úgy, ha ő rosszul érzi magát, akkor te is. Amennyiben a barátod, kollegád, családtagod teszi ezt, akkor őt hallgasd baráti / rokoni szeretettel!
  • Ha már mindent elmondott, akkor kérdezd meg, hogy mit vár el tőled? Lehet, hogy semmit, akkor is teljesítetted azt, ami a feladatod volt. Figyelni a másikra! Ha szeretné, hogy elmond véleményedet, akkor tedd azt, de szeretettel, soha sem kioktatva. Lehet, hogy már korábban elmondtad, hogy ez lesz, és ő akkor sem fogadta meg. Ez az ő útja, az ő tanulása. Tudod, az okos ember más kárán tanul. Mégis sokszor beleesünk abba a helyzetbe, amire figyelmeztetnek. Én is, te is! Hát ne sértődj meg, ha ő nem így fog cselekedni, ahogy ajánlod.

Ez természetesen olyan helyzetekre nem igaz, ahol a másik cselekedete bánt téged, megaláz, és fenyegeti testi vagy lelki épségedet.

Én azokról a kapcsolatokról írok, amelyekben a résztvevők, legyenek azok társak, barátok vagy családtagok, szeretik egymást. Én ennek vagyok a szakembere.

Ha sikerül a fentiek szerint meghallgatnotok egymást, biztos, hogy érezni fogjátok egymás iránti szereteteteket! Csupán 7 pont az egész!

Ezzel odaadod a figyelmedet, és adni olyan jó! Gyakorold, megéri!

ÖSSZEGYŰJTÖTTEM NEKED NÉHÁNY HASZNOS TIPPET A BOLDOG PÁRKAPCSOLATHOZ

Töltsd le most ingyen!

LETÖLTÖM!

Vélemény, hozzászólás?