paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Gyerekekkel kicsit másképp
2019-06-13
0

Én is édesanya vagyok, én is másképp neveltem férjemmel gyerekeinket, mint bennünket neveltek. Szívesen olvasok azonban továbbra is arról, hogy hogyan lehetett volna másképp csinálni, hogyan lehetett volna jobban.

Nekem tudom, hogy volt korszakom, amikor nemcsak hogy bizonytalannak éreztem magam, de sokszor még tehetetlennek is. Mit tegyek, hogy jól csináljam? Meddig kell az én akaratomnak teljesülni, és mikor dönthet a gyerek? Most már nagyjából megnyugodhatunk, hiszen 2 gyermekünk felnőtt ember. Ők már azt teszik, amit szeretnének. Fantasztikus látni, hogy sok mindent visznek tovább magukkal családunkból. A legkisebb sem panaszkodik sokat, hogy ő mást akar, mint amit kapJ

Azonban, ha ezt a könyvet korábban megtalálom, biztos segíthetett volna. (Bruce Feiler: A boldog családok titkai)

5 lépés, hogyan viselkedjünk másképp a gyerekekkel, mint ahogy velünk tették:

1.) Bármilyen helyzet jön szembe a gyereknevelés terén, hidd el, van rá megoldás.

Sokszor ott hever a lábaid előtt. Lehet, hogy szembe jön valaki, és elmondja, lehet, hogy pont akkor ajánlanak neked egy könyvet, amelyben benne van, lehet, hogy látsz egy filmet, amelynek során rájössz. Mindig csak azt fogadd el, amit úgy érzel, hogy neked jó, meg a gyereknek jó! Anya és nő vagy, és az érzelmeink elég jó tanácsadók!

2. Adj több döntési lehetőséget a gyereknek.

Sokszor éreztem én is azt, hogy nekem jogom van helyette döntenem. Mert én tudom. Azután jött a harmadik gyermekünk, aki megtanított teljesen másra. Akarhattam én, mert az jó neki…, de ő nem így gondolta, ő nem akarta! Hát elengedtem, és hagytam. Igaz, nem úszik úgy, mint a testvérei, de én nem mehettem be helyette a vízbe…

Hogyan is tedd?

  • Ha megválaszthatja neki járó jutalmat, azért mert valamit gyorsan megcsinált, akkor belsőleg lesz motivált. Meg fogja tenni, hogy a jutalom az övé legyen. Ha rosszat tett, akkor pedig választhassa meg ő a büntetést. Legközelebb nagyobb késztetést fog érezni arra, hogy ne tegyen olyant, amiért büntetés jár.
  • Beszéld meg vele, hogy az idő gyorsan elmúlik. Ha jól beosztja idejét, akkor mindent meg tud tenni, amit szeretne. Mi a célja mára? Mivel szeretne játszani? Mit tud neked segíteni? Először közösen osszátok be az időt, majd hagyd rá, hagy ossza be magának, úgy, ahogy szeretné.
  • Ha van egy lista, amin az elvégzendő feladatok állnak, legyen neki is feladata, majd ő pipálhassa ki, amit megcsinált. Neked is jó érzés, ha pipálhatsz, ugye? Neki is lehessen az!

3.) A szülők sem tökéletesek!

Hetente legyen egyszer pár óra, amikor elmondhatják a gyerekek, hogy mi volt jó ezen a héten, és mit szeretnének, hogy másképp legyen a jövőben. Így te is láthatod, hogy amit teszel, hogy csapódok le benne. Sokszor lehet, hogy olyan miatt van lelkiismeret-furdalásod, amit a gyermek meg sem jegyez. Olyanra viszont nem is emlékszel, ami azonban őt megbántotta. Tudom, nem könnyű elfogadni azt, hogy a gyerek rosszat is mondhat rólad. A szülő is ember, ő is hibázhat! Neki sem kötélből vannak az idegeik! A lényeg, hallgasd meg, figyelj rá, és fogadd el! Ha ráüvöltesz utána, hogy mit képzelsz, hogy beszélsz apával / anyával, akkor soha többé nem fog neked semmit elmondani. Ettől a beszélgetéstől pedig nem fog a csorbulni a szülői éned!

4.) Ezen a megbeszélésen legyen biztonságos légkör.

Mindenki mondhassa el azt, ami a lelkét nyomja, így a szülő is. Kérlek, azonban ezt mindig úgy tedd, hogy ez ne okozzon további megbántásokat!

Ami a lényeg, hogy itt szülessenek is megoldások. Tudjatok egymástól őszintén bocsánatot kérni! A szülő is tudjon a gyerektől. Miért is jó ez?

  • megszűnik a feszültség!
  • hétközben nem kell mindenért veszekedni, mert pl. szombat este úgyis kibeszélitek magatokból. Sőt, akkor már a méreg többnyire elszáll. Talán már nem is lesz annyi minden megbeszélni való.
  • ez a napok során sokkal jobb hangulatot tud teremteni.
  • őszinteségre nevel, és arra, hogy lehetnek konfliktusok, de mindig mindenre van megoldás, ha van szeretet.
  • rájöhetsz arra, hogy a gyereknek is van felnőtt énje, és sokszor nagy igazságokat tudnak kimondani a maguk módján. Merd ezt elfogadni!

5.) Alkalmazkodjatok rugalmasan a családhoz

Az egész élet váratlannak tűnő események sora. Ha folyamatosan csak az előre eltervezett elvekhez ragaszkodsz, sok minden elmegy melletted, anélkül, hogy kihasználnád a lehetőséget.

Mi van akkor, ha rugalmas vagy, figyelsz a lehetőségekre, és kihasználod? Ha nincs veszteni valód rajta, MIÉRT NE? Ha azt érzed, hogy ez csak jó lehet, akkor tedd meg! Ma már pláne nagyon gyorsan változik minden. Ha a gyereked azt látja, hogy te, mint szülő ehhez alkalmazkodsz, jó példát mutatsz neki. Ő is sokkal rugalmasabb tud lenni!

Én így kerültem be a Music FM vasárnapi műsorába, ahol Friderikusz Sándorral volt egy 6 perces telefoninterjúm. Ismeretlenül, névtelenül! Ha érdekel, szólj, és elküldöm neked 🙂

Itt van pár ötlet! Ami tetszik, próbáld ki! Ha bejön, alkalmazd! Ez is jobbá teheti a család hangulatát. A párkapcsolatokban sokszor azért van feszültség, mert gyerek van. Miközben persze imádni valók, sok szeretet adnak, és sok feladatot is.

Tedd jobbá életedet!

Ha te már elindítasz kicsi változásokat, ez begyűrűzik, és hathat a család többi tagjára is.

Kezd el! Érdemes!

Ha ez is kevés, gyere hozzám, szívesen ránézek veled helyzetedre, és megtaláljuk a lehetőségeket a változásra!

ÖSSZEGYŰJTÖTTEM NEKED NÉHÁNY HASZNOS TIPPET A BOLDOG PÁRKAPCSOLATHOZ

Töltsd le most ingyen!

LETÖLTÖM!

Vélemény, hozzászólás?