paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Advent – 2020
2020-11-29
0
Hagyományokhoz híven most is napról napra osztok meg veled egy-egy gondolatot a karácsonyi felkészülés időszakára. Akár mi vesz is körül bennünket, attól a karácsony hamarosan elérkezik hozzánk. Most pont annak van itt az ideje, hogy figyeljünk egymásra, és teremtsük meg magunk és környeztünk pozitív hangulatát.

2020.12.24.

Az elmúlt 23 nap alatt már teljesen felkészültél. A mai nap jönnek az utolsó simítások, az ünnepi vacsora készítése, a süti felszeletelése, a fa díszítése, és az ÜNNEPLÉS.

“Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!” (Wass Albert)

Ezekkel a sorokkal kívánok Neked szeretetteljes, emlékezetes, egészségben és örömben gazdag karácsonyt!

2020.12.23.

Most csak ismét egy tanmesét hoztam:

Kínában egy vízhordónak volt 2 nagy cserépedénye. Annak a botnak egy-egy végén lógtak, amit nyakban hordott. Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt és mindig egy teljes adag vizet szállított. A pataktól a házig tartó hosszú séta végén a megrepedt edény már csak félig volt vízzel. Két teljes évig ez így ment, minden nap – a vízhordó már csak másfél edény vizet szállított vissza a házba. Természetesen a tökéletes edény büszke volt teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta. De a szegény törött cserép szégyellte a tökéletlenségét, és nyomorultnak érezte magát, hogy csak félannyit tudott teljesíteni.. A két év keserűség után, egyik nap megszólította a vízhordót a pataknál.

– Szégyellem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé.

A vízhordó így válaszolt a cserépnek:

– Észrevetted, hogy a virágok az ösvényen csak a te oldaladon teremnek, s nem a másik cserép oldalán? Ez azért van így, mert én mindig tudtam a hibádról, és virágmagot szórtam az ösvénynek erre az oldalára. Minden nap te locsoltad őket, amíg visszasétáltunk. Két éve leszedem ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat.

Tanulság: Mindannyiunknak megvan a saját különleges hibája. Mi mindannyian törött cserépedények vagyunk. De ezek a törések és hibák, amik mindannyiunkban megvannak teszik az életünket olyan nagyon érdekessé és értékessé. Csak el kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen, s a jót meglátni másokban.

2020.12.22.

Az elmúlt napok arról szóltak, hogy jót tegyél párodnak, töltsd a szeretet batyuját. Ha ő szeretve érzi magát általad, ő is ad neked szeretet.

Ettől függetlenül, ha ő nem kérdezi meg, mi az, amit te szeretnél kapni tőle, akkor mond el nyugodtan.

Hogy teheted úgy, hogy ne legyen túl direkt, és megértse, hogy mennyire örülnél neki? Sőt, azt is kapd, amit tényleg szeretnél!

Ne így tedd – Romantikára vágyom!  – Lehet, hogy kapsz egy rózsacsokrot, pedig te teljesen másra vágysz.

Megoldás: Mond el konkrétan, mit adhat ő neked, hogy te romantikát kapj tőle. Azért kérlek, úgy tedd, hogy párod képes legyen arra. Ne egy romantikus film részletét várd el tőle, ha tudod, hogy ő erre képtelen J

Ahogy én tenném: Annyira vágyom egy kis romantikára veled! Szerinted melyik este tudjuk megoldani azt, hogy kettesben főzünk egy finom vacsit, és megnézzük kedvenc filmünket?

Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.” (Dalai Láma)

2020.12.21.

Mennyire sikerült egymáshoz közelebb kerülni? Eredmények lehetnek:

 • Egy kicsit talán – de eddig nem volt szokásos, hogy ennyire figyeltetek egymásra.
 • Párod még észre sem vette – ez is benne van a pakliban.
 • Csak csodálkozik rajtad társad, hogy mi történt veled.. Mit akarsz egyáltalán?
 • Nagyon jól sikerült, tényleg közelebb kerültetek egymáshoz.

Bármelyik eredményre büszke lehetsz! Hiszen te megtetted felé a lépéseket. Van, akinél később indulnak a változások. Ha eddig bármi elromlott, az sem pár nap alatt történt. Tarts ki, és csináld tovább!

Mai feladat: Kérdezd meg tőle, mi az, amire nagyon vágyik, hogy tőled megkapjon, Egyetlen kikötés – csak olyan, ami itthon van, és módodban áll megadni neki.

Ez lehet egy ölelés, egy óra csak kettesben, esti intim együttlét, egy finom vacsora, amit közösen készítetek.

Te is készülhetsz erre, ha véletlen neki nem jut eszébe semmi. Írd fel egy papírra, mi az, amit ma szívedből megadnál neki.

Sok mindent elveszíthetünk életünk során, de azt sosem, amit szeretettel másoknak adtunk. Valaki szívében otthonra találni a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk.” (Robert Lawson)

2020.12.20.

Ma gyújtjuk meg a 4. gyertyát!

Remélem jól esett a tegnapi beszélgetés 🙂

Ez azért fontos, mert ma nagyobb feladat vár rád.

Szeretném, ha ma megbeszélnétek azokat a témákat, amik még mélyen bennetek vannak, és fájnak. Tudom, ez nehéz! Hiszen nem akarod megbántani azzal, hogy elmondod, megbántott, vagy azt is nehéz, hogy bevalld, hogy te hibáztál.

Tény, hogy erő kell hozzá, de megoldható, és utána megkönnyebbülés lesz az ajándéka.

Hogy tedd?

Mond el a te érzéseidet, és közösen beszéljétek át, hogy lehet a jövőben ezt elkerülni.

Egy példa:

Soha ne mond azt: Soha nem segítesz a hétvégi házimunkában.

Inkább így: Annyira jól érzeném magam, ha hétvégente mindenki összefog, és együtt megoldjuk a házi munkát szombat délelőtt. Utána pedig azt csinálhatjuk, amit szeretnénk.

Eredmény: Ettől kezdve már te sem vagy morgós, és feszült, végre kijött belőled. Sőt már a többiek is tudják, hogy mi bántott téged, és megvan a megoldás is 🙂

„Pozitív életminőség, jó közérzet, boldogságérzet, ezek mind-mind akkor alakulnak ki, ha az ember igenlően viszonyul az élethez, és kihasználja az általa felkínált lehetőségeket.” Rudi Westendorp)

2020.12.19.

Itt a végső hajrá. Lehet, hogy ezek az utolsó hétvégi napok is a vásárlásról, rohanásról szólnak még.

Napközben lehet, de este 8-ra úgyis otthon kell lenni, akkor engedjétek meg magatoknak, hogy letegyétek a napközbeni feszültséget.

Hogyan?

 • Nézzétek meg a listátokat, hogy mi hiányzik még. Valószínű már nem sok minden – ez jó J
 • Alakul a kapcsolat is köztetek? Hiszen már tudod, mit szeretsz párodban – most újra!!! Érzed, hogy jó vele lenni, mindez olyan melegséggel tölti el szíved.
 • Ma este beszélgessetek egyet. Csak úgy! Érdeklődj felőle:
  • Milyen volt a heted?
  • Hogy állsz a munkáddal?
  • Mi jelenti most az igazi kihívást?
  • Mennyire fogsz tudni igazán elszakadni az ünnepekre?

Észrevetted, hogy ez mind olyan mondat, ami megnyitja őt, hogy elmondja tényleg, ami benne van. Kiengedje a feszültséget! Emlékszel még, hogy a figyelemnél miről volt szó? Hogy figyelj?  Most itt a lehetőség feleleveníteni a tanultakat ( 2020.12.11) J

Így egyre közelebb kerültök egymáshoz!

„Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.” (Dalai Láma)

2020.12.18.

Pár nap múlva itt a karácsony! Melegítsük tovább párkapcsolatunkat, hogy igazán felhőtlenül telhessenek az ünnepek!

Mai feladat, hogy szóljunk mindig kedvesen párunkhoz!

Egy rövid történetet osztok meg veled. Még dolgoztam. Egyik kolleganőnk mindenkivel kedvesen beszélt, készséges volt. Amikor megszólalt telefonja, és hívta férje, a következő történt:

 • Mi van? Mit akarsz? – persze a hangsúly sem igazán volt baráti, pláne nem szeretetteljes.

Nekem ez mindig furcsa volt! Munkahelyek jöhetnek, mehetnek, de általában a párkapcsolatok ritkábban változnak.

Ha eldöntöttük, hogy együtt élünk egy másik emberrel, akár papírral, akár a nélkül, akkor felelősséget vállaltunk a kapcsolatunkért. Persze általában nem mondják, hogy ezért nap mint nap meg is kell dolgozni.

Pedig így van!

Adj szeretetet, figyelmet, törődést, és akkor azt kapod vissza!

Ha boldog akarsz lenni egy napig, egyél valami finomat. Ha egy hónapig, legyél szerelmes; ha egy évig, házasodj meg; ha egy életen át, köss barátságot! „ (Dr. Marianne J. Legato)

Jó gyakorlást !

2020.12.17.

A következő lépés ahhoz, hogy közelebb kerüljünk párunkhoz, hogy legyünk mellette már most. Ne csak egy lakásban, egy szobában, hanem tényleg vele.

Csakúgy egyszerűen. Ha néztek egy tv műsort vagy filmet, ülj mellé. Úgy, hogy neked is és neki is kényelmes legyen. Hiszen, ha moziba mentek, akkor is egymás mellett ültök, most pedig oda úgysem lehet menni.

Nem kell, hogy ennek konkrét célja legyen. Most csak az együttlét legyen a fontos. Érezni a másik rezgéseit, energiáját, és hogy jó vele lenni.

’A valódi szeretet feltétel nélküli. Nem vár el semmit, nem tesz fel kérdést, és önzetlen.” (Csattos Ilona)

Élvezzétek, hogy ott vagytok egymásnak. Szeretitek egymást, és bármit hoz a sors, ti akkor is együtt megoldjátok a kihívásokat.

Csak úgy „ott lenni a másiknak”. Tudjátok mindketten, hogy számíthattok egymásra!

Ez a fajta odafigyelés, sokkal többet ad, mint sok erőltetett beszélgetés.

2020.12.16.

Az elmúlt napokban már foglalkoztál a felkészüléssel, az érzelmekkel, kicsit magaddal. Eggyel azonban még nem. A pároddal!

Igazából pedig a kapcsolat energiái nagyon befolyásolják kiegyensúlyozottságunkat.

Sokan úgy gondolják, hogy most annyi mindenre kell figyelni, majd ott lesznek az ünnepek, akkor úgyis együttleszünk. Majd akkor törődünk egymással.

Rossz hírem van! Ez nem így lesz! Akkor arra lesz idő, hogy előjöjjenek a feszültségek, a ki nem húzott szálkák. Lehet, hogy a vacsora asztalnál nem a rántott ponty szálkája szúr meg, hanem a beszólások, amik épp ott jönnek ki belőletek. Éles tud lenni a feszült csend is. Ez megint nem a meghitt, szeretetteljes hangulatot alapozza meg.

Most a fennmaradó pár napban kerülj közelebb párodhoz. Hogyan?

Kezdjük az első lépéssel:

 • Vedd észre párod pozitív tulajdonságait!

Ez lehet teljesen egyszerű is : Annyira jól esik, mikor hazajön, és nem rohan el mellettem, hanem ad egy puszit!

Mennyiben jelenthez ez közelebb kerülést?  Hiszen eddig is adott puszit.

Észrevetted? Megjegyezted neki, hogy ezt mennyire szereted? Lehet, csak megszokásként tekintettetek erre a gesztusra?

 • Akkor most értékeld! Mond el neki, hogy rájöttél, ez mennyire szerethető tulajdonsága. Köszönd meg neki!
 • Lehet, hogy furcsán fog rád nézni! Mond el nyugodtan, hogy szeretnéd, ha az ünnepek felszabadultan, jó hangulatban telnének, ezért csinálod ezt!
 • Másnap jöhet a következő szerethető tulajdonsága.

Meglátod, ez újra tudja frissíteni az érzelmeket!

„A pokolban is lehet boldog az ember, ha együtt lehet azzal, akit szeret.” Wass Albert

Kellemes perceket!

2020.12.15.

Vajon mennyire lehet tökéletes ez a karácsony? Az eddigiekhez képest persze rögtön jöhet a válasz: Biztos, hogy semennyire se!

Ez persze attól is függ, hogy kinek mi adja meg a tökéletességet. Van, akinek a szép, egyben maradt bejgli. Az, hogy minden úgy van, ahogy ő eltervezte. Van, akinek pedig az is tökéletesnek számít, ha elég jól sikerül minden, és meleg érzésekkel tud visszagondolni erre az ünnepre.

Mi a második csapatba tartozunk. Volt, hogy december 23-án tartottunk szentestét, mert nagylányunk dec. 24-én utazott ki végleg Angliába szerelméhez. Mindez kiegészült azzal, hogy a kisebbik lányunk pedig bárányhimlős lett. Mi akkor annak örültünk, hogy bár egy nappal korábban, de együtt meg tudtuk ünnepelni karácsonyt a hagyományaink szerint, és sok nevetéssel, szeretettel szívünkben együtt lehettünk.

Mi is adhatja az ünnep tökéletességét?

 • A jól sikerült ünnepi vacsora.
  • Ez a jelenlegi helyzetben is elkészíthető.
 • A tökéletes bejgli / bármilyen más süti.
  • Ez sem függ a koronától. Ha külleme mégsem tökéletes, akkor kiskanállal esszük meg. Az a lényeg, hogy finom legyen.
 • Az együttlét.
  • Ez moat bizony kíván egy kis előkészületet, fejtörést, hogy hogy oldjuk meg. Lehet, kialakulhat olyan megoldás is, amit érdemes lesz a jövőben is megtartani?
  • Legyen sok-sok beszélgetés, nevetés. Ez feltölt mindenkit.
 • A szeretet.
  • Ez bennünk van, adjunk ebből sokat környezetünknek.
 • A fehér karácsony.
  • Erre nincs befolyásunk. Ha sikerül, örülünk, ha nem, attól még a melegség, a szeretet ott van bennünk.

Valójában a tökéletesség csak bennünk létezik, mi döntjük el, mit tartunk tökéletesnek. Minden út máshová vezet, de csak a mi lépéseink segíthetnek megtalálni a boldog pillanatokat bármely úton.” (Kilian Jornet)

Gondold végig, neked mi adja meg a tökéletességet. Ha tudatosan végig mész a tényezőkön, rájöhetsz arra, hogy a rugalmasság adhatja meg a tökéletességet!

2020.12.14.

annyi szó volt már érzelmekről, azonban általában csak pozitívról, negatívról beszélünk.

Pedig közel 200 érzelmet gyűjtöttek össze az ezzel foglalkozó kutatók. Ha rákattintasz erre a linkre, ott olvashatod mindet:

Érzelmek

Miért jó, ha ismerjük ezeket?

Sokkal jobban tudod azonosítani a benned lévő érzelmeket. Ha pedig ez így megtörténik, könnyebben tudsz utána járni, hogyan tudsz rajta változtatni azon, amin szeretnél.

Mondok egy példát – Vasárnap soha nincs kedvem semmihez, rosszul érzem magam! Milyen érzések vannak benned pontosan? Talán csüggedt vagyok, kimerült, kiüresedett. Életednek melyik az a területe, amire ez igaz? A család, a munkahely vagy te magad ? A munkahely…

Tehát megvan az oka annak, hogy mitől van rossz kedved!

Most már csak azt kell végig gondolni, mit tudsz tenni azért, hogy ellensúlyozd / változtasd / megoldod ezt a helyeztet.

Ha karácsonnyal kapcsolatban vannak benned negatív érzelmek, azt szintén ki tudod így deríteni. Ha tisztázod, rájöhetsz a megoldásra is.

Kellemes perceket!

2020.12.13.

Ma ismét egy tanmesét hoztam:

Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte őket.  Így szólt: “Nem hinném, hogy ismernélek benneteket, de éhesnek látszotok. Kérlek, gyertek be és egyetek valamit. “

„A ház ura itthon van?”, kérdezték.

„Nem”, válaszolta az asszony. „Nincs itthon.”

„Akkor nem mehetünk be, felelték.

Amikor este a férje hazaért, az asszony elmondta neki mi történt.

„Menj, mondd meg nekik, hogy itthon vagyok, és hívd be őket!”

Az asszony kiment, és újra behívta az öregeket”

„Együtt nem mehetünk be a házba,” felelték.

„Miért nem?” kérdezte az asszony.

Az egyik öreg magyarázatba kezdett: „Az ő neve, Jólét,” mutatott egyik barátjára, majd a másikra mutatva azt mondta,” Ő a Siker és én vagyok a Szeretet.” Majd így folytatta, “Most menj vissza a házba, és beszéld meg a férjeddel, melyikünket akarjátok behívni.”

Az asszony bement a házba, és elmondta a férjének, amit az öreg mondott. A férj megörült. „Ez nagyszerű!!”, mondta. „Ebben az esetben hívjuk be Jólétet. Hadd jöjjön be, és töltse meg a házunkat jóléttel!”

A felesége nem értett egyet. „Kedvesem, miért nem hívjuk be inkább a Sikert?”

A menyük eddig csak hallgatta őket, és most előállt saját javaslatával. „Nem lenne jobb a Szeretetet behívni? Az otthonunk megtelne szeretettel!”

„Hallgassunk a menyünkre,” mondta a férj a feleségének.

„Menj, és hívd be Szeretetet, hogy legyen a vendégünk!”

Az asszony kiment, és megkérdezte a három öreget, „Melyikőtök Szeretet? Kérlek, gyere be, és legyél a vendégünk.”

 Szeretet felállt, és elindult a ház felé. A másik kettő szintén felállt, és követték társukat. Az asszony meglepve kérdezte Jólétet és Sikert, „Én csak Szeretetet hívtam, ti miért jöttök?”

Az öregek egyszerre válaszoltak: „Ha Jólétet vagy Sikert hívtad volna be, a másik kettőnek kint kellett volna maradnia. De mivel, Szeretetet hívtad, ahova ő megy, oda mi is vele tartunk.”

Ahol Szeretet van, ott megtalálható a Jólét és a Siker is!!!!!!”

Kellemes perceket!

Ma gyújtsd meg a 3. adventi gyertyát 🙂

2020.12.12.

Üdvözöllek,

már annyit írtam arról, hogy mit tegyünk azért, hogy jól érezzük magunkat, és környezetünk is harmonikus legyen.

Egyről azonban nem szóltam. Ezt igazán akkor tudjuk megtenni, ha magunkra is időt szánunk. Kinek, mennyire van szüksége, és kinek, milyen tevékenységre.

Mi lehet a te énidőd, ami csak rólad szól? Sport, olvasás, önképzés, egy nagy séta egyedül, meditálás…

Mit adhat ez neked?

Ha tényleg jól csinálod, és az az idő, amit magadra fordítasz, tényleg rólad szól, akkor:

 • nyugalmat, sokkal türelmesebb tudsz lenni környezeteddel.
 • feltöltődést.
 • lelki békét.
 • önismeretet.

Hogyan tudod hatékonyan tenni?

 • Elfogadod, hogy neked ez jár. Elengeded a lelkiismeret-furdalást, hogy addig nem vagy családoddal, pároddal.
 • Egyedül vagy.
 • Elvonulsz egy nyugodt helyre.
 • Csak a saját gondolataiddal, foglalkozol. Mitől érzed jól / rosszul magad mostanában? Mi az, ami feszültséget vált ki belőled? Hol az a hely / helyzet, ahol imádsz időt tölteni…. Számtalan kérdéssel kiegészítheted.
 • Az is lehet, hogy fél órát meditálsz, és nem gondolkozol, hanem hagyod, hogy üresség legyen benned.
 • Sőt az is lehet énidő, ha túrázol egyet, vagy csak leülsz egy padra a napsütésben.

Az igazi megoldást Te tudod!

Ha adsz magadnak énidőt, ezzel környezeted is jól jár, és Te is nyugodtabb leszel.

2020.12.11.

Azt érzem, hogy legnagyobb hiány azért alakul ki az emberekben, mert nincs, aki teljes odaadással figyeljen rájuk. Akivel meg tudják beszélni a velük történteket.

Mondhatod, hogy ez biztos nincs így, hiszen igenis figyelek a másikra, beszélgetek vele.

Elhiszem! Hogyan teszed ezt?

 • Közben a gondolataid azon járnak, hogy oké, most beszélgetünk, utána még ez a dolgom, meg az?
 • Letetted a kezedből a mobilt? Leállítottad a laptopot?
 • Alig várod már, hogy elmondja végre, mert rohannod kell tovább?
 • Gyorsan meghallgatod, és már mondod is a megoldást, hogy mit, hogy tegyen?

Lehet, hogy te nem így csinálod. Hanem tényleg igazi odafigyeléssel teszed.

Mit is jelent ez ?

 1. Odafigyelsz, és tényleg meghallod, hogy ő mit mond.
 2. Csendben végighallgatod, csak neki szentelve figyelmed.
 3. Ha valamit nem teljesen értesz, megkérdezed.
 4. Adj visszajelzést – egy-egy bólintást -, hogy érted.
 5. Érdemes feltenni olyan kérdéseket, aminek köszönhetően még több jön ki belőle – pl. Hogy érezted magad abban a helyzetben? Mi lehet erre a megoldás? Mit adott ez neked?
 6. Megoldásban csak akkor segítesz, ha kéri. Akkor is inkább abban segíts neki, hogy ő a saját megoldására jöjjön rá.
 7. Ha te adsz megoldást neki, és ő mégsem így oldja meg, fogadd el. Neki akkor éppen ez volt a jó. Lehet, hogy neked lesz igazad, akkor is ő ebből tanul.

Mit adhat ez a másiknak? Lehet ő a párod, a barátod, a gyereked!

Érzi, hogy rá figyelsz, és szereted. Tudja, hogy rád bármikor számíthat, és megértéssel fordulsz felé. Ez biztonságot ad számára.

Szárnyalhatunk. De nem a saját szárnyainkon. Mert a madár szárnyakkal születik. Mi pedig kapjuk a szárnyakat. Kaphatjuk. Ha van valaki, aki őszinte szívvel figyel ránk, aki szeret, akinek érezzük szeretetét, akinek fontosak vagyunk. Igen, ez a szeretet, ez a figyelem, ez a törődés szárnyakat ad.
Lélekszárnyakat. (
Csitáry-Hock Tamás)

Add meg annak, akit igazán szeretsz, hogy szárnyalhasson!

2020.12.10.

Azt szoktuk mondani, hogy a karácsony a szeretet ünnepe.

Mikor is „jó” a szeretet?

Lehet, hogy fura kérdés, hiszen mindig. Persze, hogy mindig, de igazán akkor, ha az nem csak egy szó, hanem érzelem is társul hozzá.

Szeretni bármit és bárkit lehet. Szerethetjük a házunkat, egy évszakot, szokásainkat, munkánkat, lehetőségeinket.

Mindez megadhatja nekünk az alapot ahhoz, hogy jól ellegyek, komfortosnak érezzem helyzetemet. Ehhez azonban hozzá lehet szokni. Egy idő után már természetessé válik. Ettől még, ha nem figyelek rá, hogy milyen jó is nekem, már semmit nem jelent.

Ami igazán feltölthet, az az, ha a szó kimondásával az érzelem is jön, onnan mélyen, belülről.

Lehet-e ennek korlátja gátja? Igen, persze. Ha a pároddal sokat megbántjátok egymást. Lehet, hogy ott mélyen érzed, hogy szereted, vagy lehet, hogy mondod is neki, de mégsem tartalmaz annyi érzést, amit valamikor jelentett. Még a gyerekedre is haragudhatsz egy-egy csínytevése után, pedig annyira szereted!

Honnan is jön ez a szeretet? Csak úgy termelődik? Általában igen, mégis akár nálad, akár nálam teljesen más megnyilvánulási formái lehetnek. Voltak már az életedben olyan emberek, hogy bárhogy is próbálkoztál, képtelen voltál megszeretni? Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy nem működik a kémia. Igen, ez így van, de ez is belőled jön! Ha te meg tudod szeretni, mindaz azért van, mert Te találsz benne szerethetőt.

„Lásd meg, hogy mindenki szerethető ember mindenféle konfliktusok közepette is és akkor a benned lévő végtelen szeretetedet nem uralja majd a békétlenség, elégedetlenség, amely csak benned zajlik. Ha meglátod, hogy a te érzelmi állapotod független mások viselkedésétől, felfedezed az igazi szeretetet, amely körülölel téged és mindenkit, akivel kapcsolatba kerülsz.” Csattos Ilona

Mit jelent ez? Ha szeretnénk, hogy több szeretet legyen bennünk, figyeljünk arra, kiben mi a szerethető. Hiszen ez feltölt, nyugodttá tesz, és jobban telnek napjaink.

Ma legyen ez a kihívás, hogy bármilyen szituációban vedd észre azt, mi a szerethető benne. Este pedig lefekvéskor gondolj vissza az eltelt órákra. Jobban érezted ma magad?

2020.12.09.

Hogyan készíted fel magadat az ünnepre? A „to do” listában mi szerepel?

 • Ünnepi menü – bevásárló lista, határidő – mikor készül a mézes kalács, a bejgli, -, hány órára legyen kész az ünnepi asztal?
 • Ajándék – kinek mit, mikor, hogyan?
 • Benne van az is a listában, hogy menetközben kibékülni azzal, akivel az elmúlt hónapokban összevesztél / aki megsértett? Lehet, hogy miattad lett mosolyszünet – e miatt lelkiismeret-furdalásod van. Az is lehet azonban, hogy téged sértettek meg. Biztos, hogy meg akart, vagy csak akkor éppen nagyon rosszul esett, amit mondott? Biztos, hogy így akarta?

Tény, hogy nagyon nehéz felülkerekedni egy ilyen helyzeten. Különben is, miért te lépj, miért nem a másik fél?

Egyet érdemes végig gondolni. Te hogy érzed magad e miatt?

 • Rá sem gondolsz, mert csak ideges leszel.
 • Ha mégis eszedbe jut, a gyomrodig hatol a feszültség.
 • Rosszul, ami már rányomja bélyegét más tevékenységedre is.

A megbocsátás a legnagyobb ajándék, különösen, ha önmagunkkal szemben is gyakorolni tudjuk. Egy kedvelt hasonlat szerint haragot tartani azért, mert más talán megbántott, olyan, mintha mérget innánk, és várnánk, hogy a másik haljon meg tőle. Nem működik. Megmérgezi az embert. Megmérgezi a kapcsolatait. Megmérgezi a világnézetét. Fogva tart egy börtönben, ahol nálunk a kulcs, de mégsem szabadítjuk ki magunkat.” James R. Doty

Te fogd meg a kulcsot, nyisd ki börtönöd!

Ha belegondolsz, mi lesz akkor, ha erőt veszel magadon, és azt mondod:

„ Egye fene, beszélek vele!

Ha miattad van mosolyszünet – akkor én így tenném: Bocsi, hülye voltam. Ne haragudj!

Ha ő sértett meg téged – első körben én biztos, hogy általános témáról beszélnék. Majd egy alkalmas időpontban, egy pohár bor mellett elmondanám: Nekem nagyon rosszul esett, ami előzőleg történt. Lehet, hogy mindkettőnkön múlott, beszéljük meg, kérlek.

Ettől te még ugyanolyan értékes ember maradsz, sőt!! Sokkal értékesebb!, hiszen akár a komfortzónádból kilépve is megoldod. Ez nemcsak példa lehet környezetedben, de még magadra is büszke lehetsz!

Hogy érzed magad, ha megoldod?

 • Felszabadultabban?
 • Könnyedébben?
 • Nyugodtabban?

Megérte?

2020.12.08.

Életünkben a legnagyobb áldás a jó hangulat, és a legnagyobb gond, nehézség a rossz hangulat.” Müller Péter

Könnyű ezt mondani! Most vajon mitől lehet jó hangulatunk?

Hiszen

 • esik az eső, búbánatos időnk van, alig süt nap.
 • tele vagyunk félelmekkel a napi hírektől, körülményektől
 • kiszámíthatatlan, meddig lesz még ez így.
 • a rokonok, a barátok és mindenki csak mérgelődik, és morog.

Akkor épp itt az ideje, hogy vigyél egy kis jó hangulatot az ő életükbe is.

Hogy is tedd, ha te is pont a fentieket érzed?

Fókuszálj a pozitív dolgokra! Mindig éppen pont arra, ami tetszik, amire jó érzést gondolni, ami mosolyra késztet.

Engedd meg magadnak, hogy merj akár csak egy-egy pillanatra felhőtlenül boldog lenni! Ha tudsz, akár sok pillanatra is!

Mik lehetnek ezek a pozitív dolgok?

 • Gondolj arra, hogy mit szeretsz társadban! Meglátod, ránézel, és arra gondolsz, hogy…… pl. – mennyire hálás lehetek, mert ő mellettem van.
 • Ránézel gyerekedre, aki lehet, hogy épp most hozott ki a sodrodból a tanulás miatt, de te mégis tudod, hogy … pl. mégis annyira imádom. Pont ezzel a talpraesettségével fog megélni az életben, amivel az idegeimre megy… Mennyire jó lesz ez a tulajdonsága, mikor majd önállóan kell megoldani a feladatait!
 • Bármilyen szituációba kerülsz, gondold végig, mi az, ami jó ebből. Lehet olyan része, ami már akkor pozitív érzésekkel tölt el, de lehet olyan is, ami csak a jövőben fog érződni, de már most felismered ezt.

Mit adhat ez Neked?

Először lehet, hogy tudatosan fogod csinálni, de utána már automatikusan arra figyelsz, ami pozitív neked. Amire fókuszálsz, az felnagyítódik. Ezt veszed észre, ez vesz körül. Beépül életedbe, gondolataidba, perceidbe!

Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” Wass Albert

2020.12.07.

Úgy gondolom, hogy a családok nagy részénél biztos másképp telik a karácsony, mint eddig, hiszen az anyagi lehetőségek sokkal korlátozottabbak lettek.

Valószínű, hogy ez nem is esik jól senkinek. Hiszen annyira szívesen vásárolnánk szép,  nagy ajándékot! Lelkiismeret-furdalásunk is lehet ezért.

Szerintem ne legyen!

Ezekben a napokban másnak van itt az ideje. Idén sokkal értékesebbé váltak az emberi kapcsolatok.

A szeretet, az egymásra figyelés pedig ingyen van. Ez most a legnagyobb érték!

Ezek sokszor olyan értékes percek, és akkora feltöltődést adhat annak is, aki adja, és annak is, aki kapja, amit akár megfizethetetlennek érzünk.

Hiszen, amit ma megtehetünk, azt lehet, hogy egy idő múlva nem. Jön egy váratlan tragédia, és akkor már csak azért van lelkiismeretfurdalásunk, hogy miért nem voltunk többet vele. Sosem az jut ilyenkor eszünkbe, hogy miért nem vettük meg neki ezt vagy azt.

Tény, hogy most gyakran korlátozottak a személyes találkozási lehetőségek.

Olyan fantasztikus, hogy a net azonban távolságokat áthidalva a lakásunkba hozhatja szeretteinket. Lehet, hogy nem ölelhetjük meg egymást, sőt rezgéseink sem jönnek át a képernyőn, de mégis láthatjuk. Beszélhetünk velünk, nevethetünk nagyokat!

Nálunk idén biztos, hogy lányomék neten keresztül fognak az asztalnál ülni velünk, és így koccintunk majd karácsony alkalmából.

Talán ez az időszak megadhatja azt is, hogy megváltoztatjuk az eddigi szokásainkat. Már nem az ünnep előtti vásárlás lesz a legfontosabb a felkészülés időszakában, hanem az egymással töltött idő, a figyelem. Rájöhetünk arra, hogy ettől még ugyanolyan értékesek lesznek az együtt töltött percek.

Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire.” (Dalai Láma)

Vigyázzunk és figyeljünk egymásra!

2020.12.06.

Itt a vasárnap, következő gyertyagyújtás napja, sőt még Mikulás is megérkezett.

Ezekben a napokban is nagyon fontos, sőt talán még inkább fontosabb az emberi kapcsolatok.

Nekem az idei év pont erre tette fel a koronát. Csodálatos volt számomra rájönni arra, hogy milyen fantasztikus emberek ismerek. Most nem csak a családomra gondolok, hiszen róluk ezt tudtam. Körbe tudnak venni azonban bennünket olyan emberek, akikkel lehet, hogy csak köszönő viszonyban voltunk eddig. Most azonban, mikor annyira kell egy jó beszélgetés, annyira kell egy pozitív megerősítés. akkor megkaphatjuk tőlük.

Ebben pont az a csoda, hogy sokszor nem attól kapjuk meg, akinek adjuk, hanem olyanoktól, akikre nem is számítunk. Pont ez teremtheti meg az egyensúlyt.

Hogy tud ez rád igazán pozitívan hatni?

 • Sose várd el, hogy attól kapj segítséget, akinek adsz.
 • Vedd észre, ha bárkitől elismerést, szép szavakat kapsz.
 • Merd elfogadni a neked szóló dicséretet minden fenntartás nélkül.

„ Az igazi boldogság olyan állapotot feltételez, amikor készek vagyunk a másik felé fordulni, át tudjuk adni magunkat egy tartós kapcsolatnak, el tudjuk magunkat kötelezni a barátság és a szerelem mellett, hajlandók és képesek vagyunk jót tenni…” (Guillaume Musso)

2020.12.05

Ma egy kis áthangoló tanmesét hoztam:

 „Egyik napon a bölcs rabbihoz egy férfi jött, és így panaszkodott:
– Rabbi, elviselhetetlen az életem. Hatan lakunk egy házban, s rettenetesen unalmas minden. Mondd, mit csináljak?
A rabbi ezt mondta neki:
– Tudod mit, végy egy bakkecskét, és vidd be a szobátokba. A férfi felháborodva mondta:
– Egy bakkecskét a szobába?
– Igen, igen. Tedd, amit mondtam – szólt a rabbi -, aztán egy hét múlva gyere vissza!
Egy hét múlva megjelent az ember a rabbinál, idegileg teljesen kimerülten:
– Nem bírjuk tovább elviselni. A kecskebak olyan büdös, hogy nem tudunk a szobában megmaradni.
– Rendben van – válaszolt a rabbi -, menj haza, és a bakkecskét kösd az istállóba. Aztán egy hét múlva gyere vissza!
Gyorsan eltelt az a hét is, s örömtől sugárzó arccal jött vissza az ember:
– Ó, rabbi, milyen nagyszerű az élet! Áldott minden perc, amikor hatan együtt vagyunk, a bakkecske nélkül” (Martin Buber: Az is baj, ha nincs semmi baj?)

2020.12.04.

Egy évvel ezelőtt bizony még nem gondoltuk volna, hogy mi vár ránk az idei évben. Akkor is morgolódtunk, stresszeltük magunkat, nagy a tömeg, nincs idő semmire, rohanunk állandóan…

Lehet, hogy most inkább megélnénk újra a tavalyi időszakot?

Ha akkor tudtuk volna, hogy milyen lesz az idei advent, valószínű jobban kiélveztük volna minden percét.

Az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, Hozzuk ki most ebből az időszakból a legjobbat!

Alapozzuk meg rögtön a reggelünket úgy, hogy jó legyen az egész nap.

Hogyan?

Van rá pár ötletem:

 • Csak mond azt felkeléskor, hogy MA EGY KLASSZ NAPOM LESZ! Miközben kimondod, érezd a klassz nap hangulatát egész testedben.
 • Tegyél fel egy kérdést, aminek kimondása jó érzéssel tölt el, mert érzed az eredmény boldogító hatását: Mit hoz a mai nap nekem, hogy este boldogan nézhessek vissza ezekre az órákra?
 • Van, aki reggel meditálással indítja napját, így alapozza meg harmóniáját.

Tedd azt, ami neked jó!

„Világéletemben hittem benne, hogy a nap legcsodálatosabb pillanata, amikor reggel felébredünk. Mindegy, hogy vacakul érezzük-e magunkat vagy jól, egy biztos: aznap még bármi történhet velünk! És az sem számít, ha az esetek többségében semmi különös nem történik. A lehetőség benne van a reggelekben.” Monica Baldwin

2020.12.03.

Mi az, ami megadatik minden embernek, ingyen van, örömet okoz annak, aki adja, és örömet okoz, annak, aki kapja? Nincs mennyiségi korlátja, és sosem fogy el.

Ez a MOSOLY 🙂

„Hagyd, hogy a mosolyod megváltoztassa a világot, de ne hagyd, hogy a világ megváltoztassa a mosolyod!” (Buddha)

Amire azonban érdemes figyelni, hogy ez a mosoly belülről jöjjön. Ne csak a felszínen – az arcodon – látszódjon, hanem „a májad is mosolyogjon”. Ezt az Ízek, imák, szerelmek c. filmben hallottam, és nagyon megfogott.

Tudom, hogy sokszor nem jön természetesen, de ha tudatosan figyelsz rá, hogy minél többször tedd meg, hamarosan tud a májadból jönni.

Ehhez egy rövid történet saját életemből.  A legkisebb gyermekem nagyon besárgult szülés után, folyamatosan kék fény alatt volt, és infúziót kapott. Arra vártunk, hogy kell-e teljes vércsere vagy nem. El voltam keseredve, sírtam, de mivel azt tanultam anyutól, hogy a sírástól elapad a tej, ezért sírás közben mosolyra húztam a szám. A mosoly jellegű grimasz el tudja hitetni a szervezettel, hogy valóban mosolygunk, ami pedig beindítja az örömhormonokat. Szerencsére a vércsere elmaradt, és sikeres volt az akcióm, 20 hónapig szoptattam pici lányomat J

Hosszú távon azonban az igazi megoldás az őszinte, igazi mosoly.

2020.12.02

Elég nehéz időszak van mögöttünk, és tart még napjainkban is. Ez az összezártság bizony okozhatott konfliktusokat.

Mik történhettek?

 • Úgy szóltál be, hogy nem is gondoltad komolyan, de még mindig haragszanak rád.
 • Téged bántottak meg, és ez nagyon rosszul esik még mindig.
 • Olyat sértettél meg, akit sosem szerettél volna.
 • Utólag rájöttél, hogy rosszul tetted, de most már nem lehet meg nem történtté tenni.
 • Gyerekkeddel van állandó konfliktusod.
 • Társaddal egyre feszültebb a kapcsolat.

Ezeket a helyzeteket bizony a félelem, a stressz, az összezártság, az én-idő hiánya, és még számtalan tényező okozhatta.

Elképzelhető, hogy nap mint nap nem foglalkozol ezzel, de azért mégis ott van benned. Nem tudod függetleníteni magadtól.

Épp most van itt a felkészülés ideje a szeretet ünnepére. Most ez pont jó alkalom arra, hogy elengedd a sérelmedet, vagy megbeszéld az okozott konfliktust.

„ Amikor eltűnik valami negatív, és pozitív kerül a helyére: olyan ez, mint egy áramkör. Elég, ha csak egy biztosíték rossz, máris dobhatod ki az egész egységet. De ha kicseréled a biztosítékot, minden működik újra.”(Lewis Hamilton)

Hogyan is kell ebben az esetben ezt az elromlott biztosítékot kicserélni?

 • Egy beszélgetéssel – beláthatod, hogy bocs, feszült voltam, nem kellett volna azt mondanom.
 • Biztos, hogy nehezebb, ha téged bántottak meg.
  • Akkor is lehet kezdeményezni egy beszélgetést.
  • Miért pont te?
  • Mert szereted azt a másik embert, mert fontos számodra, és a te nem érzed jól magad ettől.
 • Próbáld ki a tegnapi módszerrel.
  • Zárd el ezt a konfliktust. Na, milyen érzés? Jó?
  • Akkor indítsd el a beszélgetést, és simítsátok ki a gátakat egymás között.
  • Mi éri meg neked jobban? A fenntartott feszültség, vagy az, hogy sokkal jobban érezheted magad?

Sok sikert!

2020.12.01.

Lehet, hogy már két nap után eleged van leveleim túlfűtötten pozitív hangulatából? Lehet!

Ez azonban tényleg őszintén jön belőlem.

Bár nem volt ez mindig így. A felszínen mindig mosolygós, pozitív ember voltam, mert szerettem volna mindenkinek megfelelni, és egy mosolygós embert általában jobban szeretnek, mint egy mogorvát.

Belül azonban egyáltalán nem ezt éreztem. Szerencsém lett azonban, mert rám talált az az ember, akitől annyi feltétel nélküli szeretetet kapok, ami kárpótolt mindenért.

Sőt most már azt is tudom, hogy a gyermekkori minta, a genetika csupán 50 %-ban befolyásol bennünket abban, hogy optimistán vagy pesszimistán látjuk a világot.

Tehát épp itt az ideje a változásnak, ha úgy érzed, szükséged van rá. Tudod, egy életünk van, neked is nekem is. Csakis én vagyok felelős azért, hogy ezt az életet hogy élem. Élvezettel vagy szenvedve.

„A boldogsághoz vezető út titkai voltaképpen az elhatározás, az erőfeszítés és az idő.” (Dalai Láma)

Mit tegyél, ha döntöttél, hogy pozitívabban szeretnéd élni az életedet, és elkezded ezekben a napokban?

Segítek!

Épp most tanultam egy nagyon egyszerű, de szerintem nagyszerű gyakorlatot. Érdemes kipróbálnod, pár percet vesz igénybe.

 • Ülj le egy olyan helyre, ahol el tudsz pár percre vonulni, és biztonságot ad. Ahol el tudsz lazulni. Legyen ez egy fotel, vagy az ágyad.
 • Csukd be a szemed, vegyél 3 mély lélegzetet.
 • Most képzelj egy olyan tárgyat, amibe be tudsz rakni valamit, és be tudod zárni. Lehet egy kis szekrény fiókja, egy doboz, egy bőrönd. Bármi, ami számodra ezt a funkciót ellátja. Képzeld el, hogy pontosan milyen anyagból van, milyen a mérete, milyen a tapintása. Most hagyd nyitva.
 • A figyelmedet fordítsd magadra. Éld meg, hogy milyen érzések vannak benned. Mi az a rossz érzés, ami lehúzza energiádat? Ami miatt feszült vagy? Mi az a feladat, amit csak halogatsz, és e miatt máshoz sincs kedved?
 • Most gondolatodban ezt az érzést, feladatot, feszültséget tedd be a tárolódba, és zárd be. Bezártad, letetted, tehát ez már nincs benned!
 • Figyeld meg, milyen nélküle. Hogy érzed most magad? Ha még zavar valami, azt is zárd be az előbbi mellé! Mit jelent számodra a zavartalan jelenlét?
 • Engedd meg magadnak, hogy feszültségmentesen létezz! MI az a szó, ami most feljön benned?
 • Most befejezheted a gyakorlatot. Saját tempódban nyisd ki a szemed, és folytasd a napod.

Jó gyakorlást!

2020.11.30.

Eszembe jutott, hogy miért is fontos számomra az adventi időszak. Csupán azért, mert most már imádom a karácsonyt! Bár nem volt ez mindig így. Gyerekkoromban még nem volt divat az advent. Akkor más idők jártak. Akkor egyszer csak karácsony lett, az is bizony elég feszülten telt el. Egész nap sütés, főzés, kiabálás, vitatkozás. Mi van, ha szétdurran a beigli. Mi van, ha nem leszünk kész időben? Mi van, ha nem lesz minden tökéletes? Mire leültünk vacsorázni, már senki nem szólt a másikhoz, csak a feszültség szikrái tükröződtek szüleim szemében. Miközben mi öcsémmel alig vártuk, hogy vége legyen a vacsorának, és mielőtt megnézhessük, mit hozott Jézuska.

Én elhatároztam, hogy nem szeretnék ilyen karácsonyt! Ettől függetlenül családi időszakunk elején bizony pont így sikerült! Jött a minta velem… Szerencsére pár év után sikerült megteremteni a mi igazi, saját családi karácsonyunkat. Ebben már jól éreztük magunkat!

Jó érzés volt, hogy lehet másképp is. Bár persze, hogy teljesen kifáradtunk a végére, de mindezt feszültségmentesen, sok nevetéssel, örömmel tehettük.

Minden évben van, ami már hagyomány, de mindig van valami újdonság is benne.

Még én is kíváncsi vagyok, mit hoz az idei karácsony nekünk!

Ami azonban biztos! Nagyon hálás vagyok! Miért?

 • Családomért!
 • Életemért!
 • A sok szeretetért!
 • Pozitív életfelfogásunkért!
 • Ismerősökért, barátokért!

Tudnám még oldalakon át sorolni, de mindezek a szavak csak gondolatébresztők.

Te miért lehetsz hálás?

Érdemes minden nap leírni azt a pár gondolatot, ami hálát váltott ki belőled.

’Az öröm további örömöket vonz. A boldogság több boldogságot. A békesség több békét. A hála több hálát. A jóság több jóságot. A szeretet több szeretetet. Ez belső munka. Nem kell mást tenned világod megváltoztatásához, mint hogy megváltoztatod, amit odabent érzel.” (Rhonda Byrne)

2020.11.29.

Ismét elérkezett advent első napja.

Bár most minden más, mint bármikor eddig volt életünkben.

Lehet, hogy most

 • több a bizonytalanság?
 • alkalmanként félelmet érzünk?
 • feszültebben telnek mindennapjaink?

Igen, ez tényleg így van! Neked is, nekem is, és még sokaknál.

Egy azonban biztos! A karácsony hamarosan megérkezik, történjen bármi is. Ugyanúgy, ahogy márciusban leállt az élet, de a természeten ez nem látszódott meg! A jácint, a nárcisz épp úgy nyíltak, a gyümölcsfák virágba borultak, a fagy megérkezett, akkor, mikor nem kellett volna, de ettől függetlenül a megmaradt termés beérett, gabonát, zöldséget be lehetett takarítani… Csak nekünk változtak meg napjaink.

Biztos, hogy ez a karácsony más lesz! Hogy mennyire? Még nem tudhatjuk.

Mit tehetünk most? Várjuk, felkészülünk, és megoldjuk, hogy mindentől függetlenül a szeretet ünnepe lehessen!

Hogyan lehet ezt megtenni?

 • Alázattal. Egyszerűen elfogadjuk, hogy ez van. Tudunk ellene tenni? Nem igazán! Akkor érdemes harcolni a helyzet ellen? Minek! Csak saját magunknak okozunk nehéz napokat!
 • Rugalmasan! Lehet, hogy el kell térni saját hagyományainktól. Ettől függetlenül lehet szép ez az ünnep is! Találjuk ki közösen, hogy tehetjük igazivá, hangulatossá, felejthetetlenné.
 • Szeretettel! Most talán még fontosabb, hogy pozitív érzelmeink még szeretet teljesebbé tegyék ezt az ünnepet!
 • Összefogással! Figyeljünk családunk minden tagjára, barátainkra! Lehet, hogy most nem tudjuk átölelni, lehet, hogy csak a net segítségével tarthatjuk a kapcsolatot. De beszélgessünk egy nagyot!, nosztalgiázzunk és nevessünk nagyokat!

Ez csak pár gondolat! Lehet, hogy Te teljesen másképp oldod ezt meg! Csak POZITÍVAN!

„Játszd velem a legszebb társasjátékot. Játssz velem boldogságot. Mert egyedül nem tudok. Mert nélküled nem tudok. Mert nem lehet. Mert a boldogjátékhoz két ember kell. A játékszabály egyszerű. Csak adni kell. A szívünket. Egymásnak. Mindig adni, mindig kapni. Így válik egész életünk egyetlen nagy karácsonnyá. Játssz velem. „ (Csitáry-Hock Tamás)

ÖSSZEGYŰJTÖTTEM NEKED NÉHÁNY HASZNOS TIPPET A BOLDOG PÁRKAPCSOLATHOZ

Töltsd le most ingyen!

LETÖLTÖM!

Vélemény, hozzászólás?