paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Csak élünk egymás mellett, vagy élvezzük is az együtt töltött időt?
2016-10-31
0

Egy párkapcsolat egyik legnagyobb összetartó ereje a közösen átélt élmények.

Biztos te is ismersz olyan párkapcsolatot, amely arról szól, hogy a pár tagjai egymás mellett alszanak, felkelnek, elmennek dolgozni, hazamennek, esznek, tévéznek/olvasnak, alszanak. Nap mint nap ennyi történik velük….

Maradhat vajon számukra ebből olyan élmény, amire visszaemlékeznek? Tudnak majd erről beszélgetni a szomszéddal / családtagokkal / barátokkal pár év múlva? Ennek minimális az esélye. A megszokott, szürke hétköznapokra, az eseménytelen időre nem fogunk emlékezni.

A Dalai Láma élettel kapcsolatos egyik szabálya:

 1. Egyszer egy évben, látogass el egy olyan helyre, ahol még sosem jártál.

Vajon miért fontos ez?

Új dolgokat ismerünk meg. Kilépünk a megszokott életünkből, a programjainkból, feladatainkból, az elvárásokból. Mi is minden évben elmentünk a családdal különböző helyekre.

Miért is jó egy utazás?

Sólyom Anna: Párnafilozófia c. könyvében nagyon tetszett, ahogy ezt filozófusként megfogalmazta :

„Pontosan ezért jó elutazni: a helyváltoztatás régi jó gyógymód arra, hogy kilépjen a megkövesedett szokások és életképtelen minták közül…. Célja a megismerés, az új meghódítása, azaz minden olyan ismeretlen építő lehetőség megragadása, amelyet az adott út elém hoz….” (124. oldal)

„.. ez a lényeg, hogy hagyjuk hadd menjen, aminek mennie kell és jöjjön ami érkezik..” (125. oldal)

Mi mindig mindenhol jól éreztük magunkat.  Miért?

 • mert csak a családunkkal mentünk. Mivel szerettük egymást, így tudtuk, hogy ez csak jó társaság lehet. Vittünk egy csomó játékot, és bepótoltuk, ami év közben elmaradt.
 • egymással foglalkoztunk, rengeteget nevettünk.
 • annak örültünk, amit elénk hozott az élet, a szép tájnak, az új helyeknek, embereknek, az ételeknek.
 • mindig nyitottan vártuk azokat a lehetőségeket, amelyek a helyszínen fogadtak bennünket.

Azt azért hozzáteszem, mielőtt bárki irigyelne bennünket, hogy ez nem azt jelentette, hogy dúskáltunk a pénzben. Sokszor a külföldi nyaralásainkat sokkal olcsóbban oldottuk meg, mintha itthon mentünk volna el 1 vagy 2 hétre, de felvállaltuk az ismeretlen kockázatát. Sokszor akár 12-17 órát autóztunk, de a gyerekek jókat aludtak az úton. Sosem panaszkodtak, ezért is nagyon imádtuk őket. A keretünkbe többször az fért bele, hogy a kirakatokat és az éttermeket csak kintről néztük, de együtt voltunk. Fantasztikus helyszíneken jártunk, évről évre új lehetőségeket fedeztünk fel.

Mit ne tegyél ilyenkor?

 • ne irigykedj másokra, ha jobb körülmények között nyaralnak.
 • ne a rosszat vedd észre.
 • ne idegeskedj! Egy keleti mondás szerint: ha valamit nem tudsz megoldani, nem érdemes vele foglalkozni, vagy megoldódik magától vagy nem….. Ha idegeskedsz, változik bármi? Nem! Akkor van értelme?

Mit csinálj, hogy jól érezd magad?

 • Vedd észre, ami szép pl. naplementét, a pillangókat, a virágokat, a tájat.
 • Nevess sokat!
 • Találj ki olyan programot, amelyben együtt lehettek. Ha mindenkinek más tetszik, akkor amire van idő és pénz, azt csináljátok meg.
 • Beszéljétek meg a gyerekekkel, hogy ti is pihenni szeretnétek, ez nem „szülőnyúzó” nyaralás.
 • Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha pároddal jól akarod érezni magad, és minden percet nem a gyerekeiddel töltesz.

Még most is sokat nevetünk, ha élményeink eszünkbe jutnak. Sőt a gyerekeink már saját útjukat járva, hasonló helyzetekkel találkoznak. Ilyenkor eszükbe jut, hogy gyerekkorukban ők már ezt átélték. Jó nekik erre visszaemlékezni, és ez fantasztikus érzés számunkra is!

Mi a férjemmel már a gyerekek pici kora óta ragaszkodunk ahhoz, hogy évente egyszer / kétszer elmegyünk kettesben egy hétvégére pihenni. Így még közel három évtized után is tudunk egymással mit kezdeni a gyerekek nélkül is. Sokat beszélgetünk, elengedünk minden gondunkat arra a 2 napra, és csak simán jól érezzük magunkat.

Merd felvállalni azt, hogy megismersz ismeretlen helyeket, a családoddal foglalkozol, jól érzitek magatokat. Ez nem pénz függvénye, csak akarat kérdése, hogy szerezz új élményt, amire sok év múlva is emlékezhetsz!

Dr. Asbóth Hedvig Administrator
Dr. Asbóth Hedvíg mediátor, párkapcsolati tanácsadó, coach. 1990 óra él házasságban, 3 gyermek édesanyja. A 10 legjobb párkapcsolati tippet tartalmazó „Szeretet szakácskönyve” című minikönyv szerzője, melyet ingyenesen letölthetsz ide kattintva!