paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Megbántás
2017-09-03
0
Nagyon felgyorsult életünk, csak magunkkal foglalkozunk, és a nagy rohanásban sokszor észre sem vesszük azt, hogy valakit megbántunk. Miért is van ez? Összegyűjtöttem Neked egy pár gondolatot erről.

Hogy érzed, te gyakran bántasz meg embereket? Ha igen, miért teszed? Rájöttél már erre?

Vagy te úgy érzed, hogy nem is bántottál meg senkit, valamiért mégis haragudnak rád?

De lehet, hogy te bántódsz meg sokszor, miközben a megbántó érthetetlenül nézi, hogy mi az oka sértődöttségednek?

Bármelyik eset előfordulhat sokunk életében, lehetünk akár megbántók, de sértettek is. Ez függhet akár a hangulatunktól, életszakaszunktól, eseményektől, helyzetetektől.

Az, hogy te milyen gyakran érzed magad megbántottnak, rajtad is múlik. Múlik az önbizalmadon, de múlik azon is, aki ezt teszi. Észrevetted már azt magadon, ha egyik ember hozzád szól, kedves vagy segítőkész és mosolyogsz, de ha ugyanazzal a kérdéssel más fordul hozzád, át tudnád harapni a torkát.. Hát igen, ez a kémia. A kémia nem csak párkapcsolatban működik, hanem minden kapcsolatban.

A megbántások termelődnek, megtehetjük ezt szóval, tettel vagy mulasztással. Tény, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy megsértünk valakit.

Egyik megbántásnál van lelkiismeret-furdalásod a másiknál nincs.

Mikor lehet?

  • Ha akaratlanul megbántottad a másik embert. Amikor ez tudatosodik benned, lesz lelkiismeret-furdalásod, és ezek után tudsz bocsánatot kérni.

Mondok egy példát – Felhúztak a munkahelyeden, dohogva mész hazafelé. Hozzád szól a szomszéd, és te leüvöltöd a fejét. Mire belépsz a lakásba, rájössz, hogy ezt nem kellett volna. Ilyen esetben lesz lelkifurdalásod. Van esély, hogy legközelebbi találkozáskor bocsánatot kérsz.

  • Ha tudod, hogy megbántod a másikat, de azt gondolod, hogy rászolgált.

 Mire gondolok? –  Minden este főzöl vacsorát párodnak, de tegnap azt mondta, hogy szörnyű volt az étel, erre te ma úgy döntöttél, hogy nem várod vacsorával.

Ilyen esetben elképzelhető, hogy van lelkiismeret-furdalásod, de nem fogsz bocsánatot kérni, mert úgy érzed, alapot szolgáltatott rá a másik.

Ez konfliktusokat szül, érdemes megbeszélni és a megbántás tüskéjét kihúzni a másikból.

Mikor nem lehet?

  • Ha ugyanazt a bántást már olyan sokszor elkövetted, hogy számodra természetessé válik

Állandó késő vagy, és ezen változtatni sem akarsz. Azt várod, hogy ezt fogadják el tőled. Nem is érted, hogy miért van olyan ember, aki ezért megsértődik rád. (Valószínű azért, mert az ő értékrendjében az sértő cselekedet, ha nem tiszteled a másik idejét.)

  • Akkor sem lesz, ha azt érzed, hogy nem volt más választásod.

A főnököd pont akkor szól, mikor hazaindulsz,  hogy egy sürgős feladatot még ma meg kell csinálni és át kell küldeni a vezérigazgatónak. A feleséged otthon vár szépen, illatosan, mert barátaitokkal vacsorázni mentek. Mit választasz? Megmondod főnöködnek, hogy bocs, de erre most nincs időm, vagy maradsz? Nagy eséllyel megcsinálod a feladatot, mert félsz attól, hogy rossz pontot jelent, ha nem ezt teszed. Lelkiismeret-furdalásodat azonban elnyomod azzal, hogy nem tehettél mást.

Biztos voltál már te is mindegyik helyzetben. 

Egy a fontos! Ha lelkiismeret-furdalásod van, tegyél azért, hogy ne legyen. Ez kell az ember egyensúlyához, egészségéhez. Ha nincs, keress olyan emberekkel kapcsolatot, akik ezt elfogadják tőled.

Az ember társas lény, legyenek olyan barátaid, párod, akivel kiegyensúlyozott életet élhetsz. Meg tudod tenni, ha meg akarod!

 

 

 

 

ÖSSZEGYŰJTÖTTEM NEKED NÉHÁNY HASZNOS TIPPET A BOLDOG PÁRKAPCSOLATHOZ

Töltsd le most ingyen!

LETÖLTÖM!

Vélemény, hozzászólás?