paktum@pmiroda.hu +36 30 512 7836
Felkészülés karácsonyra_2019
2019-12-01
0

Ismét eljött az első adventi nap! Újra itt az év vége! Van, aki szereti ezt az időszakot, van, aki azonban utálja az egészet, a rohangálást, a tömeget, a vásárlást, a főzést. Felmerülhet akár a félelem is attól, hogy semmi nem úgy jön össze, ahogy tervezte. Sorolhatnám tovább, hiszen mindenki más.

Én szeretem! A tapasztalatom azonban az, hogy csak akkor tudjuk igazán az ünnepet ünnepnek tekinteni, ha tényleg felkészülünk rá. Ha ez az előttünk álló 23 nap arról szól, hogy a bennünk lévő feszültséget addigra letesszük. Kinyitjuk a szívünket a felénk áramló boldog pillanatokra!

Párkapcsolatunkban is nagyon fontos, hogy a karácsony tényleg a szeretetről tudjon szólni. Tudjunk adni és elfogadni az egymásnak adott érzéseket! Ebben az időszakban ez az érzés pedig legyen a SZERETET!

Ehhez szeretnék én nap, mint nap gondolatokat adni. Ez cikk minden nap gyarapodni fog egy újabb idézettel.

Kérlek, fogadd szeretettel!

December 1.

Mai feladat, hogy figyelj párodra, vedd észre jó tulajdonságait! Légy pozitív! Ha van szívedben sértés, ami miatt azt érzed, nem fog menni, hogy pozitív legyél, akkor van még pár heted, hogy ezt addigra megbeszéljétek! Így valóban a szentestére csak a boldogság és szeretet lesz szívedben. Még akkor is, ha kifáradtál a sok előkészületben!

„Merjünk boldogok lenni, ez a legszebb bátorság” (Joseph Joubert)

December 2.

Nem az a legnagyobb pillanata egy párkapcsolatnak, amikor kimondom végre a másiknak, hogy: neked volt igazad!, hanem az, amikor kapsz egy hálás pillantást vagy ölelést ezért a mondatért. (Müller Péter)

Ha van benned azért lelkiismeret-furdalás, mert nem neked volt igazad, és ez konfliktust váltott ki köztetek, akkor itt az ideje, hogy mond ezt el neki! Miért te lépj? Azért, hogy megszűnjön a feszültség, és ne cipeld tovább ennek a terhét! Erős vagy, meg tudod csinálni! Tudom, nehéz lépés, de megéri!

Hidd el, te is tudsz boldog lenni! Rajtad múlik! Megéri! 

December 3.

Minden apróságért hálás vagyok, minden kis darab ételért, egy sétáért, vagy azért, hogy láthatom a gyönyörű virágokat nőni. Megtanultam jobban észrevenni és megbecsülni a dolgokat, és azt is, hogyan kell szeretni még azt is, amit nem szeretek.(Edith Eger)

Mennyire tudsz hálás lenni éltedért? Sokan természetesen tartják azt, amikor minden rendben működik. A munkahelyen is többnyire így működik. Azért nem kapsz dicséretet, ha jól dolgozol.  Ha rosszul végzed a munkád, hibázol, akkor azonban letolást kapsz, büntetést, kirúgást.

Ha azt akarod, hogy párkapcsolatod hosszabban tartson, mint egy munkahely, akkor légy hálás, amikor jól működik. Mutasd ezt ki társadnak nap, mint nap! Csak egy puszi, egy ölelés, egy „szeretlek”, semmi több, csak ennyi! Így a hibák sokkal könnyebben megbocsáthatóak, elfelejthetőek!

December 4.

Ha keserű vagy, dühös, sajnálod magadat és képtelen vagy megbocsátani, mit gondolsz, hová jutsz el ezzel a viselkedéssel? Fordíts hát hátat a pesszimista hangulatnak, tankolj fel optimizmussal, töltődj fel hálás, cselekvő, együttérző vagy megbocsátó hozzáállással. (Nick Vujicic)

Ahhoz, hogy a hozzáállásod pozitívabb legyen, alapvetően te tudsz tenni. Ha csak alkalmanként romlik el a hangulatod, mert valami rossz történt veled, abban tud neked segíteni párod is. Meséld el neki, így már csökken a benned lévő feszültség. Az is lehet, hogy elmondva rájössz arra, nem is történt akkora tragédia. Milyen szép is az élet!

Légy hálás, és megbocsátó! Kezd el Te! Legyél te a fecske, aki most a nyár helyett, a változást  hozza meg a kapcsolatba!

 December 5

„Bárki, akivel találkozol, éppen olyan, mint Te. Bárkibe, akivel találkozol, csak beletekintesz, mint egy tükörbe. Önmagad látod benne. No persze nem a külsejét kell nézned, hanem, hogy az érzelmeitek azonosak, amelyek áramlásának köszönhetően összetalálkoztatok. Ez az a mókuskerék, amelyből ha figyelsz, kiszállhatsz!” (Csattos Ilona)

Most a felkészülés idejében érdemes tudatosítani magadban, hogy mi az a mókuskerék, amiben vagy. Jól érzed benne magad? Feltöltést nyújt neked? Akkor maradj, hiszen ez jó neked! Ha azonban eleged van, kimerültél, változásra van szükséged, akkor váljon tudatossá benned ez az idézet. Ha negatív emberrel futsz össze, lehúzza az energiádat. Ha te negatív vagy, ugyanezt az érzést váltod ki a másik emberből. a

Ha változni akarsz, akkor beszélgess pozitív emberekkel, és te is feltöltődsz pozitív energiával!

Ebben az időszakban úgyis sok feladat hárul rád, könnyítsd meg pozitív energiával!

Ha te pozitív vagy, sokkal nagyobb esély van rá, hogy a párkapcsolatod is az. Tudtok nevetni, jól érezni magatokat együtt! Próbáld ki, érdemes!

December 6.

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat. (Buddha)

Hűség – olyan ritkán hallom ezt a szót a párkapcsolatokban. Vajon miért? Inkább a megcsalást! De aki eljön hozzám tanácsadásra, azoknál 90 %-ban ez a legnagyobb gond!

Mennyivel egyszerűbb lenne hűségesnek lenni! Ahhoz azonban két ember kell! Olyan két ember, aki megadja egymásnak azt, amire szükségük van! A férfi nőnek tekinti párját még akár több év vagy évtized után is, és a nő is férfiként néz társára. Semmi több nem kell hozzá, csak hogy minden nap tegyél ezért! Érezze társad, hogy büszke vagy rá! Büszke vagy arra, hogy ő a tiéd! Simogasd meg, ha arra van szüksége! Dicsérd meg, ha azt szereti, vagy hozz neki ajándékot, ha arra vágyik, vagy csak ülj le esténként vele, és beszélgessetek kettesben egyet. Semmi különös nincs ebben, csak az odafigyelésed, az időd, és a szereteted, amit neki adsz!

Ha eddig nem tetted, tedd most! Lehet, hogy az elején még nem kapsz érte viszonzást, de megérkezik majd az is! Kezd el, mert valakinek el kell kezdeni! Te is lehetsz az!

December 7.

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.”  (Helen Keller)

A bezárt ajtó lezárta a múltat. Bármi volt abban! A múlt elmúlt! Ha fáj, beszéld meg! Ha nem tudod ezt megtenni, akkor tedd le! Írd le egy papírra, és dobd ki! Persze lehet sokáig mérgelődni, morgolódni, de mi értelme ennek? Ezzel csak magadat mérgezed, betegíted meg, és azokat a melletted lévő embereket, akiket nagyon szeretsz!

Élvezd a jelen boldog pillanatait. Neked adatik meg, vedd észre, és örülj!

December 8.

„Még ma is, amikor látom, hogy igazi mosolyra derül az arca, megmelegszik a szívem, mert tudom, hogy nem olyan, mint más. Azért mosolyog így, mert vele vagyok. Miattam. (Sophie Kinsella)

Lehet, sokszor nem is gondolsz rá, hogy azért érzed jól magad – ha jó a párkapcsolatod -, mert pont ő van melletted. Évek alatt formálódtok, és talán teljesen más lennél, ha nem ő a társad. Gondoltál már erre? Ha még nem, akkor érdemes ezt végig gondolnod, és ha rájössz, hogy így van, sokkal értékesebb lesz számodra párod. Hiszen ezt ő tudja megadni neked!

Tarts fontosnak társadat, gyerekedet, és te is fontos leszel nekik. Mindezt nyugtázzátok egy mosollyal, így mindenki mosolyogni fog körülötted.

December 9.

A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap.( H. Jackson Brown)

Az a sikeres ember boldog igazán, aki élvezni is tudja sikerét és életét.

Te megkaptad mindezt az élettől? Mennyire tudsz örülni annak, amit kapsz? Bár sokszor mondják, hogy a legszebb, ha adunk. Az elfogadás azonban épp ugyanolyan nagy feladat. Sőt akár nehezebb is. Örülj mindannak, amit kapsz! Persze van olyan, hogy ez rögtön nem mindig tesz boldoggá! Eljöhet azonban annak is az ideje, mikor már a rosszra is boldogan tudsz visszagondolni, hiszen most már sokkal jobb!

Örülj, ha párod megdicsér, ha büszke rád! Sose mond azt, hogy semmiség. Az mindig munka, ha teszünk valamit, akkor is, ha szeretetből tesszük ezt. Csak annyit mondj, KÖSZÖNÖM!

December 10.

Lassan a félidőhöz közeledünk a felkészülésben. Hogy megy? Mennyire tudod elengedni azokat a gátakat, amelyek akadályoznak, hogy felhőtlenül jól érezd magad?

Hoztam neked egy kis mesét:

„Volt egyszer egy egérke, aki folyamatosan rettegésben élt a macskától. Egy varázsló megszánta, és fürge macskafélévé változtatta. De a szegény állat ekkor a kutyától kezdett félni. A varázsló erre egy pálcasuhintással egy nagy testű kutyává változtatta. Kis idő elteltével azonban az állat az oroszlánoktól kezdett rettegni. A varázsló, bár már kezdett belefáradni az egészbe, erős oroszlánná változtatta, az állatok királyává. Ekkor viszont állatunk a vadásztól kapott pánikrohamot. A varázsló már fújtatott, kezdett igazán elege lenni. Fogta a pálcáját, felemelte, és azt mondta:

  • Újra egérré változtatlak, de immár végelegesen.

Majd így folytatta:

  • Bármit tennék is, barátom, semmi sem fog segíteni rajtad, mert először azt kell megtanulnod, hogy hogy tudsz egérként is boldog életet élni. „ (Rafael Santandreu)

Mennyiben ismertél magadra ebben a mesében? Ha semennyire, akkor jó! Akkor te nem az a típusú ember vagy, aki mindig abban a helyzetben boldogtalan, és elégedetlen, amiben éppen van.

Ha igen, akkor érdemes végig gondolni, hogy mennyire akarsz boldog lenni? Mennyire tudod értékelni a helyzetedet, a körülményeidet? Mennyire tudsz örülni bárminek életedben?

Még van pár napod, hogy át tudj hangolódni! Változásra fel!

Ha te boldog vagy, akkor a körülötted lévők is sokkal könnyebben lesznek boldogok, és a pozitív energia sok bajra tud megoldást hozni!

December 11.

„.. ha te jól érzed magad, öröm van benned, egészséges vagy, ez sugárzik felőled, és a körülötted lévőkre is ez hat. Nem félelemből akarsz nekik megfelelni, hanem szeretettel, jó érzéssel és őszinteséggel fordulsz feléjűk.” (Csattos Ilona)

Azt hiszem, ehhez nincs mit hozzáfűzni 🙂

December 12.

„Ne pazarold az idődet aggódásra olyan dolgok miatt, amelyekre nincs befolyásod!” (Shunmyo Masuno)

Tudom hogy ezt könnyű mondani, de nehéz megtenni J Egyik jó ismerősöm mondta, hogy „ami áll az áll, ami dől az dől”.

Ha aggódunk olyan dolgokért, ami nem rajtunk múlik, akkor is megtörténik, ha meg kell történnie, ha meg nem, akkor nem kellett megtörténnie. Ha rosszul állítod be a fát, és rajtad múlik, azért lehet aggódni, így biztos jobban figyelsz, és tökéletes lesz. Azonban azon nem kell aggódni, hogy anyósod jobb vagy bal lábbal kelt-e fel, mert az nem rajtad múlik J Ha már előre ezért aggódsz, akkor van esély rá, hogy eltolod a karácsonyi menüt, amiért te érzed rosszul magad. Ha nem aggódsz, akkor biztos minden úgy sikerül, ahogy szeretnéd. Ha neki nem ízlik? Akkor mi van? Semmi. Te jól csináltad, így ne ostorozd magad, hanem légy büszke teljesítményedre! A család többi tagjának biztos ízleni fog, és ez a lényeg J

December 13.

„Gyakran előfordul, hogy nem a másikat nem szeretjük már, hanem azt, amivé a kapcsolatunk lett. Egy pár mindkét fele felelős a kapcsolat minőségéért. Ha újra akarja éleszteni a tüzet, szítson szikrákat! Ne mindig a másiktól várja a kezdeményezést.” (Raphaëlle Giordano)

Még ebben a hátralévő pár napban vedd a kezedbe az irányítást, és tegyél azért a tűzért, ami még valahol bennetek pislákol! Hogyan tedd? Figyeld, mire panaszkodik párod. Mondja azt, hogy hagyd már azt a vacsorát, inkább gyere, beszélgessünk? Akkor tedd meg neki! Többet ér, mintha a vacsora bár finom lett, de addigra mindketten morcosan ültök az asztalnál, és nem is szóltok egymáshoz!

Lehet, hogy arra panaszkodik, hogy a másikon észreveszed, ami csinos, de rajta sosem? Akkor dicsérd meg, persze csak akkor, ha ez szívből jön. Ha tényleg csinosnak találod. Ha nem, akkor dicsérd meg rajta, ami szép! A szemét, az alakját, vagy azt, hogy olyan jó férj / feleség!

Ha azt adod meg neki, ami által ő szeretve érzi magát, akkor sikerülni fog feléleszteni a tüzet! Minden nap gyakoroljátok, hogy legyen elég tüzelő anyag.

December 14.

„Akkor lehetsz férfi, ha a nő tud és mer nő lenni melletted. Különben pusztán emberek maradunk.”

Kiegészítem, és akkor lehetsz nő, ha a férfi férfi tud lenni melletted! Emlékszem, mikor Toszkánában nyaraltunk, esténként olyan jó volt végig nézni a helyi nénin és bácsin, hogy még 70-80 évesen is, esténként szépen felöltöztek, és kézen fogva sétálgattak az utcákon.

Figyeld meg szerepeidet! Ha másként tudsz viselkedni anyaként / apaként. Teljesen másként, amikor kettesben vagytok, és egy férfi / nő megy el a közös programra. Így  biztos, hogy bennetek van a tűz, ami egyben tartja kapcsolatotokat. Mikor valahol találkoztok, és amint meglátjátok egymást, már mosolyogtok, mert örültök a viszontlátásnak. Ha ez így marad sok év után is, akkor még mindig tudtok egymás mellett férfi és nőként élni. Így jó ez az élet!

December 15.

„Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt? „ (Bruno Ferrero)

Ma úgy tűnik fog sütni a nap, ez teljesítve. A többi rajtad múlik. Megadod-e vagy sem. Sőt, ha ezt megteszed, nem csak a körülötted lévők érzik jól magukat, hanem TE IS ! Légy önző, akard magad jól érezni, és így boldog leszel azáltal, hogy adsz! Simogatást, mosolyt, köszönetet!

December 16.

„Életünk boldogsága parányi töredékekből áll össze – az apró, elfeledett csókokból és mosolyokból, egy kedves pillantásból, avagy egy szívből jövő jókívánságból.” (Samuel Taylor Coleridge )

Ha belegondolsz, milyen egyszerű ezeket a dolgokat megadni! Mondhatod azt, hogy erre nem volt időm, mert mindig rohanok? NEM! EZ CSAK EGY KIFOGÁS! Elmész a párod mellett nap, mint nap? Biztos. Akkor simítsd meg! Kerültök olyan helyzetben, hogy szemben álltok egymással? Valószínű! Akkor puszild meg! Szóltok egymáshoz pár szót? Elkerülhetetlen! Akkor tedd ezt mosolyogva, és pozitívan, hogy a szeretetet érezze benne!

Ennyi az egész! Ha mindig teszed, megszokod, és természetessé válik! Itt azonban a megszokás, ha az szeretetből jön, sosem lesz unalmas!

December 17.

„Ha a problémákról beszélünk, problémát kreálunk, ha a megoldásról, megoldásokat”(Steve de Shazer)

Lehet, hogy már izgulsz, hogy minden rendben lesz-e. Tetszeni fognak az ajándékok, sikerül a beigli, finomak lesznek az ételek? Ez rendben van! Ez azonban sose teljen úgy, hogy biztos nem fog sikerülni…., biztos nem fog örülni ….., biztos nem jön össze….. Ismerős? Sorolhatnám még tovább azokat az ördögi gondolatokat, ami nem csak a készülődést rontja el, tesz téged feszültté, hanem sokszor be is jön!

Légy rugalmas, és találd meg már előre ezekre a megoldást. Tedd el az ajándék számláját, ha nem tetszik, vissza lehessen cserélni. Mi van, ha a beigli szétreped? Semmi! Attól még finom! Mi van, ha az ünnepi asztalnál beleköt anyud az ételbe? Semmi! A családodnak és neked ízlik!

Engedd el a magadnak támasztott elvárásokat! Tervezd meg az ünnepet. Ahogy sikerül, az pont úgy lesz a jó! Ha nem, akkor tanultál belőle, hogy jövőre másképp csináld!

December 18.

„Úgy tűnhet, hogy mások állnak boldogságunk útjában. Valójában mi állunk ott, mert mi választjuk meg, hogy hogyan viszonyulunk az emberekhez.” (Andrew Matthews)

Emlékszem, amikor régen én ezekre ugrottam. Felsoroltam mindazt, ami alátámasztja, hogy én arról nem tehetek, hogy ….. Véletlenül történ…. Mert az a másik… Én azért nem lehetek a hibás…. Nem folytatom.

Aztán elkezdtem rugalmasan kezelni a dolgokat. Tudatossá váltam, és végig gondoltam, amikor történt velem valami. Kiderült, hogy valóban én hoztam olyan döntést, hogy ez lett az eredmény. Sokat mosolyogtam! Ettől jobban éreztem magam! Lehet, hogy volt olyan, akiből ez irigységet váltott ki. Na és akkor mi van? Az én életemért én vagyok a felelős! Az én párkapcsolatomért is! Ha úgy érzem, hogy valami nem jó, addig megyek, amíg jobb nem lesz! EZ PEDIG MŰKÖDIK!

Próbáld ki, és rájössz, hogy mennyivel egyszerűbb lesz az életed! Sőt, még boldog is lehetsz 🙂

December 19.

„Ha az ember rövid életében boldogságot akar, akkor nem csak arra kell gondolnia és azt kell terveznie, hogyan tehetné jobbá a maga számára a dolgokat, hanem mások számára is, mert az ő öröme attól függ, mennyi örömét találja másokban és mások őbenne.” (Theodore Dreiser)

Azt gondolom, ehhez nincs mit hozzátenni 🙂

December 20.

Célozzuk meg a Holdat! Ha elvétjük, még mindig a csillagok közé kerülünk” (Les Brown)

A célok nagyon fontosak mindig, minden körülmények között. Addig, amíg csak gondolatban van „célom”, addig az csak vágyálom. Írd le, adj neki határidőt, tedd mérhetővé, és így már céllá válik.  Ezt már sokkal könnyebb elérni, mint a gondolatot.

Ha az úton, amely a cél megvalósításához vezet, rájössz arra, hogy nem is az az igazi cél, azzal sincs gond. Akkor változtass rajta! Tűzd ki azt ugyanúgy, ahogy a korábbit tetted, és folytasd az utat.

Hogy vonatkozik ez karácsonyra, a párkapcsolatra, és a felkészülésre?

Ha a több fogásos vacsorából eggyel kevesebb lesz, vagy változik a menü, akkor fogadd el azt. Akkor is együtt vagytok, remélhetőleg a szeretet tölti be a teret, és mindenki jól lakik. Fogadd rugalmasan a változásokat, és akkor is nagyon elégedett lehetsz magaddal, ha a csillagokig jutsz!

December 21.

Ne keresd a szeretetet! Nem kell megszerezned azt, sőt semmit nem kell érte tenned, csupán csak el kell kezdened jól érezni magad, mert a szeretet öröktől fogva benned rejlik, magadban hordozod azt.” (Csattos Ilona)

Hát ennyi 🙂

December 22.

„A boldogság különös dolog: ha megosztjuk másokkal, megsokszorozza önmagát.”  Paulo Coelho

Ha már te is boldog vagy, és tele szeretettel, add tovább! Adni jó! Felmelegíted családod szívét is, és öröm és mosolygás lesz az ünnep! Erre biztos, hogy emlékezni fogtok jövőre is! Ha sikerül, csak akkor is olvasd végig az idézeteket, és ismételd meg !

Csupán ennyi a feladat!

December 23.

„Szükségtelen olyasmi miatt nyugtalankodni, ami még nem történt meg. Arra gondolj, ami épp most történik! Szinte minden szorongás megfoghatatlan, a saját tudatod szüleménye.” (Shunmyo Masuno)

Hagyd, hogy megtörténjenek a dolgok! Örülj a jelen szép pillanatainak!

december 24.

„A szeretet kölcsönös, együtt élmény. Minden szeretet: összeszeretés, egymást szeretés. Más szó rá a Harmónia. Ez is csak akkor van, ha valami együtt szól, ha kölcsönös. Az ölelés: kölcsönös. Az igazi szeretkezés: együtt élmény. És egy jó párkapcsolat is az. Azért ritka manapság, mert másik ember is kell hozzá. Még az önmagam szeretete sem magányos élmény: van bennem Valaki, akit szeretek, és Ő szeret engem, ez adja lelkem harmóniáját, hogy „jól vagyok magammal”, és a reményemet, hogy rátalálok arra, aki ezt az adást veszi. Vagy ő talál rám, mert a szeretet ugyanúgy hiányzik neki, mint nekem! Hiányzik a szívének, hogy másokért is verjen! Mert ez az életünk legboldogabb csúcsélménye – de csak akkor, ha ez kölcsönös.” (Müller Péter)

Boldog ünnepeket!

ÖSSZEGYŰJTÖTTEM NEKED NÉHÁNY HASZNOS TIPPET A BOLDOG PÁRKAPCSOLATHOZ

Töltsd le most ingyen!

LETÖLTÖM!

Vélemény, hozzászólás?